dijous, 2 de juliol del 2015

PASSATGE DE LES MANUFACTURES 150702

                                                                      fotografies ALBERT ISERN


... "Feia dies que intentava trobar vida en aquest lloc misteriós que sembla aturat en el segle XIX i que viu els estralls del XXI. A l'altre costat de la galeria hi ha una administració de loteria. Fins ahir no l'havia vist: la penombra, els racons amagats i les persianes abaixades infonen respecte i, a més, hi ha alguna cosa, encara que la rajola sigui la blanca i vermella que tenen les vies més boniques d'aquesta ciutat, que t'assenyala que estàs trepitjant una propietat privada.

El passatge de les Manufactures, abans Indústria, es va obrir el 1873, ho diu el nomenclàtor de Barcelona i gairebé no explica res més: només que és l'interior d'uns edificis industrials. És veí, els separen 20 números, i contemporani del passatge de Sert, aquest del 1867. Quan van perforar els dos passatges, les fàbriques i els obrers sortien de Barcelona cap a Sants, Sant Martí i Sant Andreu; i Ciutat Vella, on hi va haver fins a 130 edificis que havien tingut un ús industrial, estava canviant."

... "Un veí del barri m'explicava que aquesta és la millor drecera per anar de Sant Pere a l'Eixample. Jo ja sabia que la porta de Trafalgar estava tancada, però recorria el passatge amb ell. M'explicava que abans, no fa gaires anys, hi havia rellotgeries i merceries, que el sostre, on no hi ha volta, és de fusta, que les escales mostren el desnivell entre l'Eixample i Sant Pere. Un grafiter va pintar Cameron i Obama dialogant dins del passatge. Des de la boca de Trafalgar s'entreveu una acadèmia d'anglès." 

CATALINA GAYÀ. EL PERIÓDICO DE BARCELONA. 24.04.2013.

































PER TORNAR AL MENÚ PRINCIPAL:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada